Buren

& Mediation Je vertelt.
Je luistert.
Je komt er samen uit.
Je kunt weer verder.

Buren

‘Beter een goede buur dan een verre vriend.’ Maar niet iedereen is blij met zijn buren.

  • Als je ‘s avonds wakker ligt van het lawaai van je buren.
  • Of als je met je buren in een ruzie belandt over het gedrag van hun kinderen.
  • Of als je buren hun schutting op jouw grond zetten.
  • Of als de bomen van je buren zo groot zijn dat jij geen zon meer hebt.

Dan ben je waarschijnlijk helemaal niet blij met je buren.

Als een goed gesprek niet helpt, wat dan?

Je kunt bij de buren aanbellen voor een goed gesprek. Hen in alle redelijkheid aanspreken. Maar dat helpt niet altijd. Soms lijkt het probleem zelfs groter te worden. Daar zit je dan. Allebei. Want je wilt je vrij voelen om te bewegen en te wonen in je huis zoals jij dat wilt. En als dat niet kan door gedoe met je buren, kun je daar dagelijks last van hebben.

In zo’n situatie kan een mediator helpen. Als neutrale derde gaat een mediator met jou en je buren in gesprek. Jullie onderzoeken met elkaar waar het probleem ligt en hoe je dit samen op kunt lossen.

Want uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: prettig wonen in zijn eigen huis. Je wilt niet bezig zijn met je buren en hun muziek, hun kinderen, hun schutting of hun boom. Je hoeft geen vrienden te worden, maar als je bij elkaar kunt aanbellen als er iets is dan is dat is wel zo prettig.

Kan mediation mij helpen?

Als je bij een burenruzie kiest voor mediation kies je ook voor eigen verantwoordelijkheid. Als je daar niet op zit te wachten is mediation niet jouw weg. Maar wanneer je zegt: ‘Ik wil dit samen oplossen en daar mijn eigen aandeel in leveren’ dan is mediation een serieuze optie.

Een mediator kan helpen als je niet naar de rechter wilt, maar wel tot een oplossing van jullie probleem wilt komen.

Praten én luisteren!

Dat betekent dat jij je buren vertelt over de last die zij veroorzaken, en andersom luistert naar wat zij te zeggen hebben.

Het betekent ook dat je allebei bereid bent om afspraken te maken en je daar aan te houden. De mediator legt die afspraken vast in een overeenkomst. Zo weet je van elkaar waar ieder zich voortaan aan te houden heeft en waar je elkaar op kunt aanspreken als dat nodig is.

Bekijk ook:

De jonge moeder, de oude man en hun portiek

‘Hoe vaak dat al gebeurd is! Ik doe de portiekdeur open en val met mijn rollator over jullie rotzooi!’ Meneer Verhoeven kan er niet meer tegen en lucht zijn hart bij de mediator. Hij heeft het al vaak ter sprake gebracht bij de familie Ogretir, maar er verandert niets.
‘Ik woon hier al bijna twintig jaar en zij pas drie jaar,’ gaat hij verder. ‘Toen ik hier kwam wonen hadden de buren nog respect voor elkaar. Nu zijn het schreeuwende kinderen die troep maken en ouders die zich er niets van aantrekken.’

Lees verder Meer verhalen

De twee buren en hun tuin

Meneer Verheij is helemaal klaar met Rosita. ‘Ik vraag je al maanden om die bomen en struiken in je tuin te snoeien. De takken hangen in mijn tuin. Al sinds het voorjaar zoek ik naar dat ene kleine plekje zon op mijn terras. En ik hou niet van groen, dus ik wil die rotzooi van takken en bladeren al helemaal niet in mijn tuin.’

Lees verder Meer verhalen