Familie

& Mediation Je vertelt.
Je luistert.
Je komt er samen uit.
Je kunt weer verder.

Familie

In families komen conflicten voor. Soms liggen ze aan de oppervlakte. Soms zijn ze meer verborgen, maar kunnen ze ‘zomaar, ineens’ tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld als iemand overlijdt. Dan moeten familieleden met elkaar overleggen. Eerst over de uitvaart, maar daarna vaak ook over de afwikkeling van de nalatenschap.

Mediation bij een erfenis

Met mediation kun je conflicten rond de afwikkeling van nalatenschappen zowel voorkomen als oplossen.

Want er komt veel kijken bij de afhandeling van een erfenis. Zowel menselijk, zakelijk als juridisch. Een mediator kan dat alles in goede banen leiden.

  • Zo voorkom je dat de rouw rond het overlijden van een familielid wordt overschaduwd door een conflict dat ontstaat in een periode dat er juist niet op zit te wachten.
  • Een mediator kan het vertrouwen scheppen dat voor een vlotte en duurzame afwikkeling van nalatenschap noodzakelijk is.
  • En vanuit dat vertrouwen het maken van zakelijke afspraken begeleiden, in nauwe samenwerking met de notaris.

Kan mediation ons helpen?

Als je kiest voor mediation bij een familieruzie kies je ook voor eigen verantwoordelijkheid. Als je daar niet op zit te wachten is mediation niet jouw weg. Maar wanneer je zegt: ‘Ik wil zelf meepraten over mijn toekomst en de beslissing daarover niet aan een rechter overlaten,’ dan is mediation een serieuze optie.

Mediation is geschikt voor elke soort familieruzie zoals over de erfenis of problemen met machtsverhoudingen binnen de familie.

Je ontloopt elkaar toch liever niet?

Veel mensen kiezen voor mediation omdat ze weten dat je elkaar in het leven weer tegenkomt. Zeker als je familie bent. Dan kun je maar beter aandacht geven aan je familierelatie in plaats van elkaar te ontlopen. Mediation is daarvoor de beste garantie.

Bekijk ook:

De broers, de zus en de erfenis

Toch nog onverwacht overleed moeder. Vader was haar een paar jaar geleden al voorgegaan. Toen moeder vorig jaar ziek werd ging ze naar een verzorgingstehuis. Het leek haar zoon Pieter verstandig om haar huis te verkopen. Hij wist wel een koper. Maar dat wilden broer Jan en zus Thea onder geen beding. Moeder zou toch gewoon weer teruggaan naar huis als ze weer beter was? Nu zitten ze met de uitvaartverzorger bij de coördinator van het verzorgingstehuis.

Lees verder Meer verhalen