& Mediation
Je vertelt.
Je luistert.
Je komt er samen uit.
Je kunt weer verder.
Familie
In families komen conflicten voor. Soms liggen ze aan de oppervlakte. Soms zijn ze meer verborgen, maar kunnen ze ‘zomaar, ineens’ tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld als iemand overlijdt. Dan moeten familieleden met elkaar overleggen. Eerst over de uitvaart, maar daarna vaak ook over de afwikkeling van de nalatenschap.
Mediation bij een erfenis
Met mediation kun je conflicten rond de afwikkeling van nalatenschappen zowel voorkomen als oplossen.
Want er komt veel kijken bij de afhandeling van een erfenis. Zowel menselijk, zakelijk als juridisch. Een mediator kan dat alles in goede banen leiden.
Zo voorkom je dat de rouw rond het overlijden van een familielid wordt overschaduwd door een conflict dat ontstaat in een periode dat er juist niet op zit te wachten.
Een mediator kan het vertrouwen scheppen dat voor een vlotte en duurzame afwikkeling van nalatenschap noodzakelijk is.
En vanuit dat vertrouwen het maken van zakelijke afspraken begeleiden, in nauwe samenwerking met de notaris.
Kan mediation ons helpen?
Als je kiest voor mediation bij een familieruzie kies je ook voor eigen verantwoordelijkheid. Als je daar niet op zit te wachten is mediation niet jouw weg. Maar wanneer je zegt: ‘Ik wil zelf meepraten over mijn toekomst en de beslissing daarover niet aan een rechter overlaten,’ dan is mediation een serieuze optie.
Mediation is geschikt voor elke soort familieruzie zoals over de erfenis of problemen met machtsverhoudingen binnen de familie.
Je ontloopt elkaar toch liever niet?
Veel mensen kiezen voor mediation omdat ze weten dat je elkaar in het leven weer tegenkomt. Zeker als je familie bent. Dan kun je maar beter aandacht geven aan je familierelatie in plaats van elkaar te ontlopen. Mediation is daarvoor de beste garantie.
Toch nog onverwacht overleed moeder. Vader was haar een paar jaar geleden al voorgegaan. Toen moeder vorig jaar ziek werd ging ze naar een verzorgingstehuis. Het leek haar zoon Pieter verstandig om haar huis te verkopen. Hij wist wel een koper. Maar dat wilden broer Jan en zus Thea onder geen beding. Moeder zou toch gewoon weer teruggaan naar huis als ze weer beter was? Nu zitten ze met de uitvaartverzorger bij de coördinator van het verzorgingstehuis.
Je kunt een gespecialiseerde nalatenschapsmediator inschakelen en deze vragen contact met je schoonzoon op te nemen. Misschien kan de mediator voor je bemiddelen.
Het ligt voor de hand dat jullie het beste met z’n drieën rond de tafel kunnen gaan zitten. Weigert jullie zus daaraan mee te werken dan kun je, samen met je broer, met hulp van de mediator een voorstel maken voor de afwikkeling van de nalatenschap dat je aan jullie zus voorlegt. Is jullie zus het met bepaalde zaken niet eens dan kun je haar na overleg met je broer en de mediator alternatieven voorleggen of kun je een door jullie zus gedaan voorstel met je broer en de mediator bespreken. Dit is allemaal wat lastiger, maar ook op deze wijze kun je tot een gezamenlijke oplossing komen.
Sommige juridische aspecten kunnen later erg belangrijk blijken te zijn, wanneer de mediation onverhoopt mislukt. Daarom kun je het beste een MfN-registermediator inschakelen. Deze is als mediator opgeleid, heeft examens afgelegd en moet jaarlijks aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Een dergelijke mediator wordt periodiek t.a.v. de kwaliteit van zijn of haar beroepsuitoefening gecontroleerd. Voor erfeniskwesties kun je het beste een gespecialiseerde nalatenschapsmediator inschakelen.
Alle mediators die via de zoekoptie ‘vind een mediator’ op deze website worden getoond, zijn MfN-registermediator.
Als er niets is geregeld dan moeten alle beslissingen gezamenlijk genomen worden. Een meerderheid geldt daarbij niet. Je kunt een gespecialiseerde nalatenschapsmediator inschakelen en die vragen om contact met je broers op te nemen. Misschien kan de mediator tussen jullie drieën bemiddelen.
Je kunt overwegen een gespecialiseerde nalatenschapsmediator in te schakelen en deze vragen contact met je broer op te nemen. Misschien kan de mediator tussen jullie beiden bemiddelen.
De notaris is meestal uitstekend in staat de erfgenamen te begeleiden bij de afwikkeling van een erfenis. Is er echter ruzie of onenigheid tussen de erfgenamen, dan kan je beter een MfN-registermediator nemen die gespecialiseerd is in nalatenschapskwesties.
Het beste kun je een MfN-registermediator kiezen die gespecialiseerd is in nalatenschap. Hiervoor ga je naar de zoekfunctie ‘vind een mediator’ op deze website.