Hieronder vind je de antwoorden op de meeste vragen. Klik op de vraag van jouw keuze om het bijbehorende antwoord te tonen.
V:
Is mediation wel geschikt om zakelijke geschillen op te lossen?
A:
Niet altijd, maar soms wel. Het grote voordeel van mediation is dat partijen in een vertrouwelijke sfeer kunnen proberen hun geschillen op te lossen. Hierbij is er voor de mediator een belangrijke rol weggelegd om te voorkomen dat geschillen verder escaleren, in tegendeel, dat die de-escaleren. Zelfs als een oplossing buiten bereik blijft, kan mediation er aan bijdragen dat partijen meer begrip voor elkaars standpunten en belangen krijgen. En vooral: anders dan in traditionele rechtspraak, houden partijen bij mediation de oplossing van hun geschillen en de uitkomst daarvan in eigen hand.
V:
Is de rol van een mediator heel passief of kan hij zelf ook voorstellen doen die leiden tot een oplossing?
A:
De rol van de mediator is niet in steen gebeiteld. Hij is vrij om het mediationproces in overleg met partijen zo te organiseren als hem goeddunkt. Het is belangrijk dat de mediator daarbij goed in de gaten houdt wat de verwachtingen van partijen zijn. Wordt hem daarom gevraagd, al dan niet op zijn eigen initiatief, dan is het niet uitgesloten dat hij zelf ook oplossingsrichtingen suggereert. Hij kan dat bijvoorbeeld (ook) doen in een-op-eengesprekken. Maar uiteindelijk moeten de partijen zelf de oplossing wel volledig onderschrijven en ‘dragen’.
V:
Is het mogelijk om bij mediation ook adviseurs te betrekken?
A:
Ja, dat is in zakelijke mediations vaak ook gewenst. Zij kunnen aanwezig zijn bij mediationbijeenkomsten, kunnen op de achtergrond meedenken en/of behulpzaam zijn bij het uitwerken van gemaakte afspraken. Zij moeten zich dan ook wel binden aan afspraken omtrent geheimhouding. Inmiddels hebben bijvoorbeeld steeds meer advocaten ervaring met mediation, en weten zij dat het vooral ook de bedoeling van mediation is om te voorkomen dat conflicten verder escaleren.